NIEUWS & ARTIKELEN

'Deze losgeslagen en onafhankelijke vrouw heeft vakbondsgeschiedenis geschreven'

17/11/2018

Recensie DIVA op BiografiePortaal
Dit is niet alleen een boek over een filmster, maar ook over hoe ver een mens kan komen die keer op keer eigen keuzes durft te maken. Zij was de eerste die het aandurfde in opstand te komen tegen de dictatuur van de filmbazen. De mannen van MGM, Paramount Pictures en Warner Brothers, die zoveel macht hadden dat de filmsterren niet alleen figuurlijk maar vaak ook letterlijk hun eigendom waren.

Lees het artikel

'Vlot geschreven levensverhaal vol details en smeuïge anekdoten'

01/11/2018

Recensie DIVA in VPRO Cinema
Jetta sprak een bijzonder soort Engels met een Frans accent, begon haar zinnen met ‘I zink’ en eindigde ze met ‘Alwayz it iezz zo!’ Ze zette meteen alle onhebbelijke eigenschappen van de ware diva in – te laat komen, buitensporige eisen en gedragingen, ongenaakbaarheid – om haar zin te krijgen. Ze naaide zelf opvallende kleding voor haar rollen en trok in het theater meteen alle aandacht naar zich toe.

Lees het artikel

'Het is een geweldig boek, een geweldig project'

01/11/2018

Erik Brouwer is de hoofdgast in Opium Radio
Erik Brouwer is de gast van Andrea van Pol. Uitgebreide aandacht voor het 'difficult' en 'hysterical' imago van Jetta Goudal, haar liefdesleven en haar rechtszaak tegen Cecil B. DeMille. Inclusief audiofragmenten uit de documentaire van Do Groen.

Beluister de uitzending

'Ze was onvoorstelbaar mooi'

30/10/2018

Tijd voor MAX interviewt Erik Brouwer over DIVA
In dit interview vertelt Erik onder andere hoe het Jetje Goudeket is gelukt om zich voor te doen als Franse actrice Jetta Goudal; mede door haar passie voor Parijse modeontwerpers zoals Lanvin, en, uiteraard, haar rijke fantasie en acteertalent. Om 19:20 start het interview met Erik.

Bekijk de uitzending

'Rijkelijke reconstructie van een bizar levensverhaal'

23/10/2018

VPRO Boeken – Recensie DIVA van Erik Brouwer
Goudal, geëmancipeerd en volstrekt eigenzinnig, werd een wereldberoemde, mysterieuze filmdiva, de enige Nederlandse actrice met een ster op de Hollywood Walk of Fame. Met haar familie wilde ze niks meer te maken hebben.

Lees het artikel

Actrice Willeke van Ammelrooy onder de indruk van DIVA

19/10/2018

Uitgebreid aandacht voor DIVA in Nieuwsuur
Onder het Nederlandse publiek is de Hollywoodster nog vrijwel geheel onbekend. Actrice Willeke van Ammelrooy en Daan van den Hurk, filmpianist en directeur van het Nederlands Silent Film Festival, keken voor Nieuwsuur naar de film White Gold uit 1927. In deze film had Goudal de hoofdrol en deze wordt gezien als één van de hoogtepunten uit haar acteercarrière. (Vanaf 33:13 start het item over DIVA)

Bekijk de uitzending

'Jetta ging de strijd aan met de grote studiobazen in de filmindustrie'

19/10/2018

Aandacht voor DIVA bij NOS
Ze is de enige Nederlandse actrice met een ster op de Hollywood Walk of Fame. En toch is de kans groot dat niemand ooit van haar heeft gehoord. Maar Jetta Goudal was dé Nederlandse diva van Hollywood in de jaren twintig, in de tijd van de zwijgende film. Een ster die beweerde dat ze was geboren in Versailles, en de strijd aanging met de grote studiobazen in de filmindustrie.

Lees het artikel

'Jetjes wil was wet - Hoe de Amsterdamse diva Jetta Goudal een ster werd in Hollywood'

19/10/2018

DIVA op de voorpagina en in PS van Parool
De eigenzinnige Jetta Goudal uit de Plantagebuurt werd actrice in de VS, verzon een nieuwe identiteit en streed tegen de machtigste man in de filmindustrie. Journalist Erik Brouwer schreef een boek over haar leven.

Lees het artikel

'Boek en film ontrukken Amsterdamse Jetta Goudal aan vergetelheid'

19/10/2018

DIVA op de voorpagina en in weekendbijlage de Volkskrant
De enige Nederlander met een ster op Hollywoods Walk of Fame, actrice Jetta Goudal, deed zich in de VS voor als gevluchte Française. Erik Brouwer schreef een boek over haar, Diva, en vertelt hoe hij de Hollandse Hollywoodster op het spoor kwam.

Lees het artikel

'Diva is vaardig geschreven en dendert voort als een psychologisch drama van de bovenste plank'

17/10/2018

Recensie DIVA in Vrij Nederland
De Nederlandse Julie Goudeket vertrok in 1919 naar Amerika, waar ze als Jetta Goudal furore maakte in de zwijgende film, een grote Hollywoodster werd én de strijd aanbond met de grote filmbonzen over betere arbeidsrechten. Een strijd die ze ook nog eens won. Erik Brouwer heeft met Diva een ongelofelijk verhaal uit de archieven opgediept, schrijft Harm Ede Botje.

Lees het artikel

'Meer temperament dan Greta Garbo'

10/10/2018

Recensie DIVA in Filmmagie (BE)
Ze stak net na de Eerste Wereldoorlog de oceaan over en blufte zich het theater op. Het verhaal van de Amsterdamse Julie Goudeket of Jetta Goudal, dat verzin je niet. In geen tijd groeide Goudal uit tot een spraakmakende naam in de Amerikaanse cinema van de jaren 20, met een ster op de Hollywood Walk of Fame. Net in de Verenigde Staten, fabuleerde Goudal haar eigen jeugd in het Franse Versailles bijeen In DIVA laat Brouwer ons proeven van de gouden jaren van Hollywood. Het tot de verbeelding sprekende tijdperk van drooglegging, badkuipgin en illegale speakeasies.

Website Filmmagie

Artikel NRC

17/10/2018

De coach die Trump een open brief schreef
Steve Kerr is een coach die fel stelling neemt tegen president Donald Trump. „Het is angstaanjagend dat de leider van ons land roept dat sporters ontslagen moeten worden.”

Lees het artikel

Artikel NIEUWE REVU

10/10/2018

Niet schieten, dat is mijn papa
De langverwachte Vlaamse film over de Bende van Nijvel Niet schieten, dat is mijn papa gaat op 10 oktober 2018 in België in première. Een gesprek in Antwerpen met ‘overlever’ David van de Steen en regisseur Stijn Coninx. ‘Dit is een noodkreet.’

Lees het artikel

Artikel NIEUWE REVU

6/9/2018

Het ultieme verraad van de familie Holleeder
Het proces tegen Willem Holleeder is deze week hervat. Een terugblik op de opmerkelijkste momenten in de zaak-Vandros tot nu toe. Astrid Holleeder: ‘Echt Wim, ik vind het heel erg voor jou, maar jij moet gewoon opgeruimd worden. Je spoort gewoon niet!’

Lees het artikel

Artikel NIEUWE REVU

12/6/2018

Russische hooligans zijn klaar voor gewelddadig WK voetbal
Nors kijkende mannen in legergroene camouflagepakken staan bij de metro-uitgang van het Spartak Moskou-stadion te wachten tot de fans van de tegenstander naar buiten komen. De ordebewakers hebben wapenstokken, pepperspray, honden en pistolen bij zich.

Lees het artikel

Leestip voor sporthaters in de Volkskrant

8/6/2018

De beste sportboeken voor sporthaters
Jawel, het gaat weer gebeuren. Het WK voetbal (vanaf 14 juni), Wimbledon (vanaf 2 juli), de Tour de France (vanaf 7 juli). Wat moet de sporthater in zo’n sportzomer? Lezen natuurlijk. Een sportboek. Dat kan prima want goede sportboeken, schrijft Bert Wagendorp, gaan dus niet over sport.

Lees het artikel

Spartacus. De familiegeschiedenis van twee Joodse olympiërs.

★★★★★

Bert Wagendorp in de Volkskrant

“Brouwer mengt soepel en vakkundig cultuurhistorie met geschiedschrijving. Soms wordt het bijna een roman van het echte leven.”

NAAR BOEKEN