NIEUWS & ARTIKELEN

Kamphorror
05/05/2023
"Na zijn overlijden kreeg oorlogsheld Sanders alsnog een ton op zijn rekening gestort."
Zijn oorlogstrauma deed Sanders emigreren naar de VS. Terug in Nederland werd de aanvraag voor een
verzetspensioen met grote vertraging afgewezen omdat Sanders Amerikaans staatsburger was geworden en men niet wilde geloven dat in Auschwitz verzet kon worden gepleegd.

Rotterdamse bokser hielp tientallen Joden in Auschwitz
26/04/2023
"Verzet plegen in een kamp als Auschwitz. Veel dapperder wordt het niet."
Sanders verloor zijn huis in het bombardement op Rotterdam in mei 1940. Hij vertrok naar Den Haag, ging daar in het verzet, moest onderdui- ken toen het te gevaarlijk werd. Al snel werd hij verraden en daarna ver- bannen naar het concentratiekamp in Auschwitz, waar hij meteen zijn twee zoons verloor, net als zijn vrouw. Toch deed hij na hun dood wat onmogelijk op te brengen moet zijn geweest: hij hielp tientallen, misschien wel honderden andere ge- deporteerde Joden aan gestolen eten en kleding.

Leen moest in Auschwitz naar rechts, zijn vrouw en kinderen naar links
26/04/2023
"Waar Sanders in Nederland als saai' werd gezien, bleek hij over de landsgrenzen een sensatie."
Bokser Leen Sanders kreeg in de ring veel klappen, maar die in Auschwitz troffen hem het hardst, schrijft Erik Brouwer. Voor het boek Leen Sanders - De bokser die levens redde in Auschwitz deed hij uitvoerig histo- risch onderzoek. De auteur putte uit kranten van toen en memoires van Bill Minco en Louis de Wijze. De twee kampoverlevenden dankten Sanders uitvoerig: zonder hem wa- ren ze één van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust geweest.

Hoogste tijd om een monument op te richten voor Leen Sanders
01/05/2023
"Hoogste tijd om monument op te richten voor Joodse profbokser én oorlogsheld Leen Sanders"
Hugo Borst breekt na het lezen van het boek ‘Leen Sanders. De bokser die levens redde in Auschwitz’ een lans voor een monument voor de Rotterdamse oorlogsheld. "Ergens op Koningsdag begon ik te lezen en ik legde het boek van schrijver Erik Brouwer niet meer weg. Na 285 bladzijden was mijn blik op de mensheid herbevestigd, mijn kijk op wat één mens teweeg kan brengen veranderd.”

De bokser die levens redde in Auschwitz
25/04/2023
"Schrijver Erik Brouwer brengt de Rotterdamse bokser die in Auschwitz levens redde in een boek voor het voetlicht."
Geen dag ging voorbij zonder dat Leen Sanders dacht aan zijn vermoorde vrouw en kinderen. Schrijver Erik Brouwer brengt de Rotterdamse bokser die in Auschwitz levens redde in een boek voor het voetlicht.
Tot in de jaren negentig keren de gedachten van Leen Sanders terug naar het perron in Auschwitz. Er ligt sneeuw wanneer het 43ste transport uit Westerbork arriveert in het concentratiekamp. De vrieskou vermengt zich met de geur van verbrand mensenvlees en dennenbomen. Een SS’er schreeuwt. Sanders moet naar rechts, zijn vrouw Selli en zonen David en Jopie naar links. In zijn arm wordt kampnummer 86764 getatoeëerd.

In een vuistdik voetbalboek schetst sportschrijver Erik Brouwer een geschiedenis van ‘volkssport # 1’
12/07/2021
"Juist in de verhalen om het voetbal heen blinkt Brouwer uit."
De mannen zijn niet van leer, maar van vlees en bloed. Het gaat niet over tactiek, maar over de mens. Dan volgen er nog veel meer verhalen, over Guiseppe Meazza, Anatoly Strelsov, Preben Elkjaer Larsen, Johan Cruijff. Allemaal even fraai. Zet het op de leeslijst en het lezen zal overwinnen. De mooiste zin van het boek staat in het hoofdstuk over Gerd Müller: ‘Beckenbauer sliep met een pistool onder zijn kussen.’

De heerlijke verhalen van sportschrijver Erik Brouwer gaan nooit alleen maar over voetbal
12/07/2021
"Voetbal in Europa is zijn achtste boek."
Niet alleen vanwege de titel doet het sterk denken aan In Europa van Geert Mak, de schrijver die begin deze eeuw Europa doorkruiste en grote gebeurtenissen uit het verleden naar het heden bracht. Negentien grote hoofdstukken worden afgewisseld met portretten van voetballers, uitgekozen vanwege hun maatschappelijke relevantie en populariteit, of gewoon omdat er een goed verhaal over ze te vertellen is. Het levert een bonte verzameling op van Stasi-spionnen, goelaggevangenen, vluchtelingen, alcoholisten, wonderkinderen, vrouwenjagers en verkeersslachtoffers.

Erik Brouwer wint Louis Hartlooper Prijs voor Beste Filmpublicatie 2019
22/08/2019
"Een mooie spiegel voor de huidige filmindustrie"
De jury prijst de schrijver voor het beeldend en gedetailleerd weergeven van de tijdgeest en noemt het boek “soms grappig, vaak dramatisch, maar steevast met betrokkenheid geschreven”.
"Goudals eigengereidheid, kracht, doorzettingsvermogen en tragiek zijn een mooie spiegel voor de huidige filmindustrie (en de wereld in het algemeen), waarin vrouwen nog steeds moeten vechten voor hun gelijkheid. Alleen al het feit dat Jetta Goudal de enige Nederlandse actrice is met een ster op de Hollywood Walk of Fame maakt dit boek uniek. En ook al geeft de schrijver in zijn voorwoord op humoristische wijze aan dat niet alles waargebeurd is; hij heeft zich duidelijk vol overgave gestort op de research en dat maakt de verhalen in dit boek over het algemeen bijzonder geloofwaardig."

DIVA op shortlist Louis Hartlooper Prijs voor Beste Filmpublicatie 2019
22/08/2019
Prijsuitreiking op 28 september tijdens Nederlands Film Festival
Over de prijs: "De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie is bedoeld voor publicaties die een stimulerende bijdrage leveren aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. Een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder goede filmjournalistiek. De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie is bedoeld voor publicaties die een stimulerende bijdrage leveren aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. Deelnemende film-vakorganisaties: Dutch Directors Guild (DDG), Filmproducenten Nederland (FPN), Documentaire Producenten Nederland (DPN), Netherlands Society of Cinematographers (NSC) en Netwerk Scenarioschrijvers.

'Deze losgeslagen en onafhankelijke vrouw heeft vakbondsgeschiedenis geschreven'
17/11/2018
Recensie DIVA op BiografiePortaal
Dit is niet alleen een boek over een filmster, maar ook over hoe ver een mens kan komen die keer op keer eigen keuzes durft te maken. Zij was de eerste die het aandurfde in opstand te komen tegen de dictatuur van de filmbazen. De mannen van MGM, Paramount Pictures en Warner Brothers, die zoveel macht hadden dat de filmsterren niet alleen figuurlijk maar vaak ook letterlijk hun eigendom waren.

'Vlot geschreven levensverhaal vol details en smeuïge anekdoten'
01/11/2018
Recensie DIVA in VPRO Cinema
Jetta sprak een bijzonder soort Engels met een Frans accent, begon haar zinnen met ‘I zink’ en eindigde ze met ‘Alwayz it iezz zo!’ Ze zette meteen alle onhebbelijke eigenschappen van de ware diva in – te laat komen, buitensporige eisen en gedragingen, ongenaakbaarheid – om haar zin te krijgen. Ze naaide zelf opvallende kleding voor haar rollen en trok in het theater meteen alle aandacht naar zich toe.

'Het is een geweldig boek, een geweldig project'
01/11/2018
Erik Brouwer is de hoofdgast in Opium Radio
Erik Brouwer is de gast van Andrea van Pol. Uitgebreide aandacht voor het 'difficult' en 'hysterical' imago van Jetta Goudal, haar liefdesleven en haar rechtszaak tegen Cecil B. DeMille. Inclusief audiofragmenten uit de documentaire van Do Groen.

'Ze was onvoorstelbaar mooi'
30/10/2018
Tijd voor MAX interviewt Erik Brouwer over DIVA
In dit interview vertelt Erik onder andere hoe het Jetje Goudeket is gelukt om zich voor te doen als Franse actrice Jetta Goudal; mede door haar passie voor Parijse modeontwerpers zoals Lanvin, en, uiteraard, haar rijke fantasie en acteertalent.
Om 19:20 start het interview met Erik.

'Rijkelijke reconstructie van een bizar levensverhaal'
23/10/2018
VPRO Boeken – Recensie DIVA van Erik Brouwer
Goudal, geëmancipeerd en volstrekt eigenzinnig, werd een wereldberoemde, mysterieuze filmdiva, de enige Nederlandse actrice met een ster op de Hollywood Walk of Fame. Met haar familie wilde ze niks meer te maken hebben.

Actrice Willeke van Ammelrooy onder de indruk van DIVA
19/10/2018
Uitgebreid aandacht voor DIVA in Nieuwsuur
Onder het Nederlandse publiek is de Hollywoodster nog vrijwel geheel onbekend. Actrice Willeke van Ammelrooy en Daan van den Hurk, filmpianist en directeur van het Nederlands Silent Film Festival, keken voor Nieuwsuur naar de film White Gold uit 1927. In deze film had Goudal de hoofdrol en deze wordt gezien als één van de hoogtepunten uit haar acteercarrière.
(Vanaf 33:13 start het item over DIVA)

'Jetta ging de strijd aan met de grote studiobazen in de filmindustrie'
19/10/2018
Aandacht voor DIVA bij NOS
Ze is de enige Nederlandse actrice met een ster op de Hollywood Walk of Fame. En toch is de kans groot dat niemand ooit van haar heeft gehoord. Maar Jetta Goudal was dé Nederlandse diva van Hollywood in de jaren twintig, in de tijd van de zwijgende film. Een ster die beweerde dat ze was geboren in Versailles, en de strijd aanging met de grote studiobazen in de filmindustrie.

'Jetjes wil was wet - Hoe de Amsterdamse diva Jetta Goudal een ster werd in Hollywood'
19/10/2018
DIVA op de voorpagina en in PS van Parool
De eigenzinnige Jetta Goudal uit de Plantagebuurt werd actrice in de VS, verzon een nieuwe identiteit en streed tegen de machtigste man in de filmindustrie. Journalist Erik Brouwer schreef een boek over haar leven.

'Boek en film ontrukken Amsterdamse Jetta Goudal aan vergetelheid'
19/10/2018
DIVA op de voorpagina en in weekendbijlage de Volkskrant
De enige Nederlander met een ster op Hollywoods Walk of Fame, actrice Jetta Goudal, deed zich in de VS voor als gevluchte Française. Erik Brouwer schreef een boek over haar, Diva, en vertelt hoe hij de Hollandse Hollywoodster op het spoor kwam.

'Diva is vaardig geschreven en dendert voort als een psychologisch drama van de bovenste plank'
17/10/2018
Recensie DIVA in Vrij Nederland
De Nederlandse Julie Goudeket vertrok in 1919 naar Amerika, waar ze als Jetta Goudal furore maakte in de zwijgende film, een grote Hollywoodster werd én de strijd aanbond met de grote filmbonzen over betere arbeidsrechten. Een strijd die ze ook nog eens won. Erik Brouwer heeft met Diva een ongelofelijk verhaal uit de archieven opgediept, schrijft Harm Ede Botje.

'Meer temperament dan Greta Garbo'
10/10/2018
Recensie DIVA in Filmmagie (BE)
Ze stak net na de Eerste Wereldoorlog de oceaan over en blufte zich het theater op. Het verhaal van de Amsterdamse Julie Goudeket of Jetta Goudal, dat verzin je niet. In geen tijd groeide Goudal uit tot een spraakmakende naam in de Amerikaanse cinema van de jaren 20, met een ster op de Hollywood Walk of Fame. Net in de Verenigde Staten, fabuleerde Goudal haar eigen jeugd in het Franse Versailles bijeen In DIVA laat Brouwer ons proeven van de gouden jaren van Hollywood. Het tot de verbeelding sprekende tijdperk van drooglegging, badkuipgin en illegale speakeasies.

Artikel NRC
17/10/2018
De coach die Trump een open brief schreef
Steve Kerr is een coach die fel stelling neemt tegen president Donald Trump. „Het is angstaanjagend dat de leider van ons land roept dat sporters ontslagen moeten worden.”

Artikel NIEUWE REVU
10/10/2018
Niet schieten, dat is mijn papa
De langverwachte Vlaamse film over de Bende van Nijvel Niet schieten, dat is mijn papa gaat op 10 oktober 2018 in België in première. Een gesprek in Antwerpen met ‘overlever’ David van de Steen en regisseur Stijn Coninx. ‘Dit is een noodkreet.’

Artikel NIEUWE REVU
6/9/2018
Het ultieme verraad van de familie Holleeder
Het proces tegen Willem Holleeder is deze week hervat. Een terugblik op de opmerkelijkste momenten in de zaak-Vandros tot nu toe. Astrid Holleeder: ‘Echt Wim, ik vind het heel erg voor jou, maar jij moet gewoon opgeruimd worden. Je spoort gewoon niet!’

Artikel NIEUWE REVU
12/6/2018
Russische hooligans zijn klaar voor gewelddadig WK voetbal
Nors kijkende mannen in legergroene camouflagepakken staan bij de metro-uitgang
van het Spartak Moskou-stadion te wachten tot de fans van de tegenstander naar buiten komen. De ordebewakers hebben wapenstokken, pepperspray, honden en pistolen bij zich.

Leestip voor sporthaters in de Volkskrant
8/6/2018
De beste sportboeken voor sporthaters
Jawel, het gaat weer gebeuren. Het WK voetbal (vanaf 14 juni), Wimbledon (vanaf 2 juli), de Tour de France (vanaf 7 juli). Wat moet de sporthater in zo’n sportzomer? Lezen natuurlijk. Een sportboek. Dat kan prima want goede sportboeken, schrijft Bert Wagendorp, gaan dus niet over sport.
Spartacus. De familiegeschiedenis van twee Joodse olympiërs.
★★★★★
Bert Wagendorp in de Volkskrant