ERIK
BROUWER

WIE IS ERIK BROUWER?

Erik Brouwer (1972) is freelance sportschrijver en journalist en publiceerde onder meer in de Volkskrant, Rails, NRC Handelsblad, Het Parool, De Muur, Hard Gras en Nieuwe Revu.

Zijn nieuwste boek is in juni 2021 verschenen: Voetbal in Europa.

Brouwer neemt de lezer mee langs de negentiende eeuwse velden in Engeland, waar het allemaal begon in de victoriaanse en edwardiaanse tijd, schrijft over de rol van voetbal tijdens de Groote Oorlog, het opkomende fascisme, de Tweede Wereldoorlog, de koude oorlog en komt zo aan in onze tijd, een tijd waarin voetbal belangrijker is dan ooit tevoren. De hoofdpersonen uit de Europese voetbalgeschiedenis staan centraal in negentien grote en 38 kleine hoofdstukjes.

Brouwer schreef acht boeken, waaronder het prijswinnende Spartacus. De familiegeschiedenis van twee Joodse olympiërs (Nico Scheepmaker Beker 2010).

 

ZIJN NIEUWSTE BOEK

 

Voetbal in Europa

2021

Met het oog op het EK voetbal dat in 12 Europese steden wordt gespeeld maakte auteur Erik Brouwer een grote reis door ons continent. In de voetsporen van Geert Mak schreef hij Voetbal in Europa, en vatte daarmee de geschiedenis van het voetbal samen in één geweldig boek.

Brouwer neemt de lezer mee langs de negentiende eeuwse velden in Engeland, waar het allemaal begon in de victoriaanse en edwardiaanse tijd, schrijft over de rol van voetbal tijdens de Groote Oorlog, het opkomende fascisme, de Tweede Wereldoorlog, de koude oorlog en komt zo aan onze tijd in, een tijd waarin voetbal belangrijker is dat ooit tevoren.

De hoofdpersonen uit de Europese voetbalgeschiedenis staan centraal in negentien grote en 38 kleine hoofdstukjes, zoals Sindelar (Oostenrijk), Puskas, Giuseppe Meazza, Zinedine Zidane, Gerd Muller, Hagi, Zvonimir Boban, Raymond Kopa, Bobby Charlton, Duncan Edwards, de Zweed Niels Liedholm, Beckenbauer, Di Stefano, Guardiola, Mourinho, Iniesta, Batistuta, Maradona, Platini, Zlatan, Haaland en Mbappe.

Minder bekende voetballers worden ook geportretteerd, zoals de Schotse George Best Jim Baxter, de Turkse topscorer Tanju Colak, goelag-overlevende Streltsov, Stasi-spion en DDR-international Gerd Weber en de tragische Poolse held Terlecki.

Het Nederlandse voetbal is uiteraard ook vertegenwoordigd in dit boek, met onder meer een groot verhaal over de nalatenschap van Cruijff/Cruyff en een hoofdstuk waarin 'de Grote Drie van Milaan' prominent voorkomen: Van Basten, Rijkaard en Gullit, eind jaren tachtig.

Schaduwboksen. Nelson Mandela en de nobele kunst van de zelfverdediging

Nynke de Jong in de Volkskrant

“Als je in deze dagen van herdenking één boek over deze man leest, laat het dan dit boek zijn.”

NAAR BOEKEN