ERIK
BROUWER

WIE IS ERIK BROUWER?

Erik Brouwer (1972) is freelance sportschrijver en journalist en publiceerde onder meer in de Volkskrant, Rails, NRC Handelsblad, Het Parool, De Muur, Hard Gras en Nieuwe Revu.

Zijn nieuwste boek is in april 2023 verschenen: Leen Sanders: de bokser die levens redde in Auschwitz.

De Joodse bokser Leen Sanders (Rotterdam, 1908) werd samen met Bep van Klaveren beschouwd als een van de grootste Nederlandse bokstalenten van begin vorige eeuw. Hij had al internationaal faam gemaakt toen hij op 11 januari 1943 met zijn gezin via Westerbork naar Auschwitz werd gedeporteerd. Zijn vrouw en twee zoons, acht en tien jaar oud, werden meteen na aankomst vermoord. Leen ontsnapte aan de gaskamer nadat een ss’er de bokser herkende. Op voorwaarde dat hij wedstrijden zou boksen in het kamp, ter vermaak van nazikopstukken, werd hij tewerkgesteld in de keuken. Twee jaar lang wist Leen zo niet alleen zichzelf in leven te houden, maar ook veel van zijn medegevangenen, door voedsel en kleding te stelen en die te verdelen onder de allerzwaksten.

Brouwer schreef negen boeken, waaronder het prijswinnende Spartacus. De familiegeschiedenis van twee Joodse olympiërs (Nico Scheepmaker Beker 2010).

 

ZIJN NIEUWSTE BOEK

 

Leen Sanders, de bokser die levens redde in Auschwitz

2023

Bokser Leen Sanders moest in Auschwitz naar rechts, zijn vrouw en kinderen naar links.

Geen dag ging voorbij zonder dat Leen Sanders dacht aan zijn vermoorde vrouw en kinderen. Schrijver Erik Brouwer brengt de Rotterdamse bokser die in Auschwitz levens redde in een boek voor het voetlicht.

Tot in de jaren negentig keren de gedachten van Leen Sanders terug naar het perron in Auschwitz. Er ligt sneeuw wanneer het 43ste transport uit Westerbork arriveert in het concentratiekamp. De vrieskou vermengt zich met de geur van verbrand mensenvlees en dennenbomen. Een SS’er schreeuwt. Sanders moet naar rechts, zijn vrouw Selli en zonen David en Jopie naar links. In zijn arm wordt kampnummer 86764 getatoeëerd.

Bokser Leen Sanders kreeg in de ring veel klappen, maar die in Auschwitz troffen hem het hardst, schrijft Erik Brouwer. Voor het boek Leen Sanders - De bokser die levens redde in Auschwitz deed hij uitvoerig historisch onderzoek.

Schaduwboksen. Nelson Mandela en de nobele kunst van de zelfverdediging

Nynke de Jong in de Volkskrant

“Als je in deze dagen van herdenking één boek over deze man leest, laat het dan dit boek zijn.”

NAAR BOEKEN