BOEKEN

Leen Sanders, de bokser die levens redde in Auschwitz
2023
De Joodse bokser Leen Sanders (Rotterdam, 1908) werd samen met Bep van Klaveren beschouwd als een van de grootste Nederlandse bokstalenten van begin vorige eeuw. Hij had al internationaal faam gemaakt toen hij op 11 januari 1943 met zijn gezin via Westerbork naar Auschwitz werd gedeporteerd. Zijn vrouw en twee zoons, acht en tien jaar oud, werden meteen na aankomst vermoord. Leen ontsnapte aan de gaskamer nadat een SS’er de bokser herkende. Op voorwaarde dat hij wedstrijden zou boksen in het kamp, ter vermaak van nazikopstukken, werd hij tewerkgesteld in de keuken. Twee jaar lang wist Leen zo niet alleen zichzelf in leven te houden, maar ook veel van zijn medegevangenen, door voedsel en kleding te stelen en die te verdelen onder de allerzwaksten.
In Leen Sanders. De bokser die levens redde in Auschwitz vertelt Erik Brouwer, gebaseerd op uitgebreide research, het ongelooflijke levensverhaal van een echte oorlogsheld.

Voetbal in Europa
2021
Met het oog op het EK voetbal dat in 12 Europese steden wordt gespeeld maakte auteur Erik Brouwer een grote reis door ons continent. In de voetsporen van Geert Mak schreef hij Voetbal in Europa, en vatte daarmee de geschiedenis van het voetbal samen in één geweldig boek.
Brouwer neemt de lezer mee langs de negentiende eeuwse velden in Engeland, waar het allemaal begon in de victoriaanse en edwardiaanse tijd, schrijft over de rol van voetbal tijdens de Groote Oorlog, het opkomende fascisme, de Tweede Wereldoorlog, de koude oorlog en komt zo aan in onze tijd, een tijd waarin voetbal belangrijker is dan ooit tevoren..
De hoofdpersonen uit de Europese voetbalgeschiedenis staan centraal in negentien grote en 38 kleine hoofdstukjes, zoals Sindelar (Oostenrijk), Puskas, Giuseppe Meazza, Zinedine Zidane, Gerd Muller, Hagi, Zvonimir Boban, Raymond Kopa, Bobby Charlton, Duncan Edwards, de Zweed Niels Liedholm, Beckenbauer, Di Stefano, Guardiola, Mourinho, Iniesta, Batistuta, Maradona, Platini, Zlatan, Haaland en Mbappe.
Minder bekende voetballers worden ook geportretteerd, zoals de Schotse George Best Jim Baxter, de Turkse topscorer Tanju Colak, goelag-overlevende Streltsov, Stasi-spion en DDR-international Gerd Weber en de tragische Poolse held Terlecki.
Het Nederlandse voetbal is uiteraard ook vertegenwoordigd in dit boek, met onder meer een groot verhaal over de nalatenschap van Cruijff/Cruyff en een hoofdstuk waarin 'de Grote Drie van Milaan' prominent voorkomen: Van Basten, Rijkaard en Gullit, eind jaren tachtig.

DIVA
2018
Op de grootste begraafplaats van Los Angeles ligt in een mausoleum een vrouw genaamd Jetta Goudal. Een geboortejaar heeft ze niet, wel een sterfdatum: 1985. Wie was zij, waar kwam zij vandaan, waarom zouden alle Nederlanders haar moeten kennen? Waarom was zij belangrijk?
In 1917 reist de 25-jarige Julie Goudeket uit Amsterdam naar Amerika om haar orthodox-Joodse vader te ontvluchten. Ze wil actrice worden. Julie doet zich voor als de mysterieuze Jetta Goudal uit Versailles en bluft zich Broadway en Hollywood binnen. Ze wordt al snel berucht door haar geëmancipeerde houding. Desondanks ontwikkelt La Goudal zich tot een wereldberoemde filmster en collega van Greta Garbo, Rudolph Valentino, Gloria Swanson en Charlie Chaplin.
Dit wordt allemaal pas bekend rond 1986. Tot die tijd blijft Jetta Goudal/Julie Henriette Goudeket, ook bekend als ‘Jetje’ en ‘Jetty’, zelfs bij haar vrienden bekend als The Woman Nobody Knows.
De hemel is een basketbalveld
★★★★★
Mark Miserus in de Volkskrant